Tramsporen, een plein vol terrassen en drukke winkelstraten. De buurt rond Hotel Botanic Sanctuary in Antwerpen straalt weinig kalmte uit. Maar eens je door de poort van het vijfsterrenhotel stapt, is de drukte van de binnenstad een lang vervlogen herinnering. Een oase van luxe en rust, die voor interieurarchitecte Rebecca Verstraete het perfecte speelveld vormde. “Het is een droom om aan zo’n project te kunnen werken.”Cocon in de stad


Het voormalige congresgebouw ligt aan de Botanische tuin naast het Mechelseplein, en wordt sinds 2018 gerenoveerd. “Het pand is wel in tact gelaten, en er is enorm veel monumentenzorg aan te pas gekomen”, zegt Rebecca over de renovaties.

“Het is uitdagend, maar je haalt er veel voldoening uit om in zo’n gebouw te mogen werken.”
Wie hier binnenstapt, voelt het direct: deze plaats is gemaakt om tot rust te komen. “De Botanic is in mijn ogen een cocon in de stad. Echt een sanctuary. Als je hier incheckt, hoef je eigenlijk niet meer naar buiten: alles is aanwezig.” Naast de 108 kamers die het hotel biedt, vind je er namelijk ook vier gastronomische restaurants, een spa en een fitness. “Die hoge graad van luxe wordt ook doorgetrokken naar de shops die er nog komen. Eigenlijk wordt het hier een dorpje.”


Stijl en visie


Een groot project, waar dus ook veel partijen aan meewerken. “Je moet met veel mensen en meningen rekening houden. Dat maakt het soms moeilijk, maar uiteindelijk kom je altijd wel tot de juiste uitkomst. Je ontwikkelt na al die jaren als interieurarchitect een eigen stijl en visie. Die stempel hebben we ook wel op de Botanic kunnen zetten.”

Rust, stilte, sereniteit. De rode draad doorheen het project is duidelijk, al is het hier en daar met een knipoog. “Je kan dat niet overal blind doortrekken. Een bar moet bijvoorbeeld ook sexy zijn.” Bij de inrichting van de bar koos Rebecca onder andere voor GUBI.

“Een bar moet sexy zijn, en met GUBI kan je net iets meer. Fantastische stroomlijnen, zitcomfort, vormen… Ze zitten er telkens pats op.”
Hét pronkstuk als je de bar binnenkomt is volgens haar de GUBI Stay Lounge Chair – High Back. “Als de Botanic een cocon in de stad is, is die zetel een cocon in een cocon. Echt waar. Daar kruip je in en daar zak je zo in weg. Heerlijk.”


Wow-effect


De samenwerking met Hotel Botanic ontstond organisch, maar ook het werk zelf verliep voor de interieurarchitecte heel natuurlijk. “Ik ben verslaafd aan hotels. Bij dit project zat ik dan ook snel in een flow. Het is altijd een droom om voor hotels te werken. Want in een hotel kan je altijd iets verder gaan dan in een gewoon huis.”

“Mensen zijn hier passanten, en moeten een wow-effect ervaren. En dat gevoel liefst ook meenemen naar huis.”